Mikä Box Bike Helsinki?

“Box Bike” on englantia ja sillä tarkoitetaan yleensä tavaran tai pienten lasten kuljettamiseen suunniteltua kaksi-, kolme- tai jopa nelipyöräistä polkupyörää eli suomeksi tavara- tai kuormapyörää. “Cargo bike” on maailmalla yleisemmin käytetty termi.

Box Bike Helsinki on Luonto-Liiton Uudenmaan piirin polkupyöräteemainen hanke, missä helsinkiläisten nuorten joukkue suunnittelee ja rakentaa käyttöönsä ainutlaatuisen tavarapyörän. Nuoret opetetaan samalla myös huoltamaan polkupyöriä ja he osallistuvat katuajo- ja liikenne-etikettikoulutuksen.

Hankkeeseen voi hakea 5-8 Helsingissä asuvan nuoren joukkue, joka lähettää vapaamuotoisen hakemuksen 5.11. - 4.12.2015 välisenä aikana. Parhaimman hakemuksen lähettänyt joukkue valitaan joulukuun aikan. Kesäkuuhun 2016 mennessä joukkue on luonut jotain mahtavaa ja ainutlaatuista.

Lataa tästä hakuohjeet ja hankkeen säännöt!

Miten haen mukaan?!

Kerää 4-7 hankkeesta innostunutta kaveriasi (joukkueen koko on 5-8 henkilöä), ja lähettäkää meille vapaamuotoinen hakemus, missä sinä ja joukkueesi perustelevat miksi juuri teidät pitäisi valita tekemään kaupungin hienointa tavarapyörää.

Meitä jo täällä vähän jännittää, kuinka järjettömän eeppisiä ideoita teiltä onkaan tulossa. Tulettekohan te ehdottamaan äänentoistoon keskittyvää bilefillaria? Ehkäpä liikkuvaa leffateatteria? Tai kenties sittenkin grilli-jääkaappiyhdistelmää pyörillä?!

Voitte lähettää meille perinteistä postia, sähköpostia, linkin videoon, animaatioon, Powerpoint- tai Prezi-esitykseen jne. Te valitsette tavan miten haluatte tehdä meihin vaikutuksen. Lataa tästä tarkemmat hakuohjeet ja hankkeen säännöt.

Tavoitteet hankkeen takana

Hankkeella on useita, toinen toistaan hienompia tavoitteita:

1) Haluamme tutustuttaa nuoria polkupyöriin ja niiden rakenteluun harrastuksena, joka kasvattaa jatkuvasti suosiotaan olemalla hauskin ja tyylikkäin ja kävelyn ohella ympäristöystävällisin tapa liikkua kaupungissa,

2) Nuoret oppivat huoltamaan rakennettavan pyörän lisäksi myös omaa fillariaan. Kenties hankkeen aikana onnistumme herättämään inspiraation pitää myös muustakin omaisuudestaan hyvää huolta.

3) Valittu joukkue käy hankkeen aikana lisäksi läpi pyöräilijän katuajo- ja liikenne-etikettikoulutuksen, minkä jälkeen joukkueen jäsenet ovat pyöräillessään tietoisia erityisesti oikeuksistaan, mutta myös velvollisuuksistaan.

UKK

Miksi vain yksi joukkue saa mahdollisuuden päästä tekemään pyörää?

Box Bike Helsinki on pilottihanke, eli kokeilemme tätä nyt ensimmäistä kertaa. Koska ensimmäistä kertaa tehdessä voi tulla kaikenlaisia yllätyksiä eteen niin haluamme ensin katsoa miten homma toimii yhden joukkueen kanssa. Jatkossa voi olla mahdollista ottaa useampi joukkue rakentamaan yhtä aikaa omia pyöriään ja lopulta ottamaan pyörien valmistuttua leikkimielellä mittaa toisistaan.

Miksi hanke on suunnattu vain helsinkiläisille ja juuri 13-20-vuotiaille nuorille?

Hyvä kysymys! Hanketta rahoittaa Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus, joten se on pääsyy toiminnan kohdistamiseen juuri helsinkiläisille nuorille. Lisäksi hankkeen toteuttaa joukko helsinkiläisiä nuoriso- ja muita yhdistyksiä sekä pyöräfirmoja.

Voivatko myös tytöt osallistua?

Tottakai! Kannustamme muodostamaan sekajoukkueita ja ottamaan joukkueeseenne mukaan kaikkia sukupuolia ja yläasteikäisestä aina sinne parikymppiseen asti. Näin saatte fillarin suunnitteluun mukaan mahdollisimman monta eri näkökulmaa, ideaa ja ajatusta.

Etkö löytänyt täältä vastausta kysymykseesi?

Lähetä sähköpostia osoitteeseen boxbikehelsinki(at)gmail.com, niin saat vastauksen mitä pikimmiten!

Keitä olemme?

Box Bike Helsinki -hankkeen projektipäällikkönä toimii Luonto-Liiton Markus Seppälä. Hankkeen suurista linjoista päättävään ohjausryhmään kuuluvat Luonto-Liiton Uudenmaan piiristä Petro Pynnönen, Helsingin Polkupyöräilijöiden Matti Kinnunen ja Timo Hast, Pyöräpaja ry:n Jussi Peltokangas ja Aki Virén sekä Nuorisoasiainkeskuksesta nuoriso-ohjaaja Anu Lindberg.

Tavarapyörä tullaan suunnittelemaan ja rakentamaan Anton Krylovin ja Henri Tikkasen eli HUG Bikeshopin tiloissa Köydenpunojankadulla, Helsingin Kampissa. Pyörän suunnittelussa teknisenä tukena toimii teollisen muotoilun opiskelija Ringo Puurtinen.

Rakennettavan pyörän osista, hitsaustöistä ja maalauksesta vastaavat Fillari Helsinki -workshopin Nick Power ja Pasi Järvenpää.

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri on lasten ja nuorten ympäristön- ja luonnonsuojelu sekä ympäristöharrastusjärjestö, jonka ydintoimintaa on luontoleirien, iltapäiväkerhojen ja kaikenlaisen kivan toiminnan järjestäminen.

Helsingin Polkupyöräilijät on pyöräilyn ja pyöräilijöiden etua ajava ja monipuolista pyöräilyyn liittyvää toimintaa järjestävä yhdistys.

Pyöräpaja ry on Kalasatamassa sijaitseva kaikille avoin tee-se-itse pyöräpaja, jossa voi mukavien tyyppien avustuksella tulla korjaamaan tai rakentamaan omaa polkupyöräänsä.

Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus tuottaa yhdessä nuorten kanssa kulttuuripalveluita ja harrastuksia ja edistävät nuorten yhteiskunnallista osallistumista tarjoamalla heille tukea ja neuvontaa.

Yhteystiedot

Box Bike Helsinki / Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry

Mechelininkatu 36 A, 00260 Helsinki


puh: 044 3069 546 (Markus Seppälä). Calls to Finland: +358 44 3069 546

Email: boxbikehelsinki(at)gmail.com


Löydät meidät myös someuniversumista:


Lisäksi olemme Snapchatissa nimellä "boxbikehelsinki".